About us

Het thema ‘INVISIBILITIES’ gaat over dingen die vaak onzichtbaar blijven in onze samenleving. Een bekend voorbeeld hiervan is het beschuldigen van slachtoffers (Victim Blaming). Kunstenaars laten zien hoe hebzucht, onwetendheid en onverschilligheid kunnen leiden tot ongelijkheid en uitsluiting. De kunstwerken nodigen je uit om na te denken over onderwerpen zoals economische ongelijkheid, discriminatie en het buitensluiten van kwetsbare groepen.

INVISIBILITIES

Laat je verrassen door de projecten van de expositie die voor 80% uit jonge talenten bestaat. Je ziet primeurs voordat ze opgenomen worden in de collecties van grote musea over de hele wereld. Ze dagen je uit met een scherp randje, maar blijven innovatief en speels.

Denk aan Robots, E-fashion, Victim Blaming, Lichaamsmodificaties, Post-Apocalyptische werelden, Ziel in Dingen, Dorstige Artificiële Intelligenties, Game-Schoenen, Afhaalchinees, Gewenste Intimiteiten, Buitenaardse Kerk, Afval Kolonialisme, Geweld,  Wapenverheerlijking, Trauma Knuffels, Spin, Ze vroeg er zelf om, Femicide, Slipperiness, Digitale Religie, Elon Musk’s Gevaarlijke Satellieten, Jij bent het Product, Kunstmatige Aarde, Zadel van Omens, Grote Clitoris, Cyclus van Geweld, Het Verlangen om Jong te Blijven en de Schoonheid van Natuurlijke Veroudering, Natuur 3.0, AR, VR.

Manifestations is een reis naar de toekomst, langs ‘onwerkelijke’ technologische werkelijkheden.

Thema 2024: INVISIBILITIES

Laten we kijken naar wat we niet willen zien. Zonder weg te kijken of te vergeten. En ervaren hoe onze keuzes de wereld om ons heen beïnvloeden. Ben je klaar om je blik te verruimen?

Het thema ‘INVISIBILITIES’ gaat over dingen die vaak onzichtbaar blijven in onze samenleving. Een bekend voorbeeld hiervan is het beschuldigen van slachtoffers (Victim Blaming). 

Want het is toch vanzelfsprekend dat onze ouderen naar het verzorgingshuis gaan en landen zoals Ghana zijn toch blij met onze grote hoeveelheden afgedankt Westers textiel? Dit soort denkbeelden helpen ons om problemen ‘op te lossen’: uit het oog, uit het hart.

Daarnaast worden daklozen vaak verplaatst naar afgelegen plekken en mensen met mentale problemen opgesloten in instellingen. Dit kun je zien als een moderne manier van ‘verbannen’: we isoleren mensen onder het mom van veiligheid en orde, maar eigenlijk willen we ze gewoon niet zien.

En wat doen we met ideeën die we lastig vinden: verbannen we die ook? Technologie maakt dit zelfs nog makkelijker: we kunnen steeds meer in onze eigen bubbel leven, waarin we alleen nog zien wat we willen zien. Terwijl juist nu het moment is om stil te staan bij de vraag: Hoe kunnen we het beter doen?

Ontdek hier nieuw talent

Bij Manifestations zie je dingen die je nog nergens anders hebt gezien. Meer dan vijftig kunstenaars maken verborgen problemen zichtbaar. Met hun kunstwerken, interactieve installaties en meeslepende ervaringen creëren ze ruimte: om samen in gesprek te gaan en kritisch na te denken. 

Open je ogen voor de fascinerende relatie tussen mens en machine. In een wereld die wel wat liever en beter mag: waar liggen jouw grenzen?

Art, Tech & Fun!

Robotica, (bio-)Design en e-Fashion. Laat je inspireren door deze maatschappijkritische kermis. Met een gratis interactieve expositie, performances, aanstormend talent, meet-ups en jeugdprogrammering. Manifestations bereikt een breed publiek en stelt jong en oud de vraag: in hoeverre bepaalt techniek jouw dagelijks leven?

Voor iedereen GRATIS toegankelijk

Een initiatief van Stichting Art & Technology en creatief directeur en curator Viola van Alphen. Gast-curatoren en scouts: Erik-Jan Kamerbeek, Agnes van Dijk, Bianca Runge, Tom Haakman, Wesley Hartogs, Yolande Willink, Aïsha Dingemans, Joan Bosveld, Tim Nonnekes.

2023 aftermovie

2023 aftermovie

2023 trailer

2022 aftermovie

2022 aftermovie

2022 trailer

2021 aftermovie

2020 theme video

2019 aftermovie

2019 aftermovie II

2018 aftermovie

2017 aftermovie

2017 aftermovie II

interview

2016 aftermovie

Stichting Art & Technology

Over Manifestations
Manifestations is hét festival van kunst en technologie dat via fun, verwondering en nieuwsgierigheid het digitale activisme viert. Tikje rebels ook, met oog voor het ongemakkelijke en de rol van technologie in een wereld die wel wat beter en liever mag.
Dankzij een gedurfde en futuristische focus op de gevolgen van innovatie, is het festival een van de meest edgy evenementen tijdens Dutch Design Week, dat de bezoeker uitdaagt kritischer te kijken naar ontwikkelingen. De blik van kunstenaars helpt hierbij. Zij zien nieuwe mogelijkheden, nieuwe toepassingen, nieuwe verbindingen, nieuwe scenario’s en plaatsen de niet te stuiten technologische ontwikkelingen in een onverwacht perspectief.

Springplank voor toonaangevend talent
Manifestations opereert in de voorhoede met grensverleggend werk dat de innovatie ver vooruit is, tot de verbeelding spreekt en nog nergens anders is vertoond. Jaarlijks gaat het team van curatoren de examenexposities van alle Nederlandse kunst- en designopleidingen af op zoek naar veelbelovend talent. Dit maakt van Manifestations een belangrijke springplank voor beginnende makers, die vervolgens tijdens het festival worden opgemerkt door scouts van (internationale) festivals en musea. Veel talent dat voor het eerst exposeerde bij Manifestations, is uitgegroeid tot een creatief leger van gevestigde namen dat de kunstwereld inmiddels heeft veroverd.

Team 2024

Creative Director / Curator: Viola van Alphen
Business Leader: Lorin Kamperman
Coordinator floormanagers & tours: Agnes van Dijk
Floormanagers: Katja van den Eijnden, Karen Damsteeg, Aisha Dingemans, Agnes van Dijk, Phoebe Gartsen, Mirjam van der Meij, Kristina Miltcheva, Marta Tuminska, Sophie Yotova, Agnes van Dijk
External Relations: Peter Visser
Coordinator Volunteers: Nikol Vetronova
Social Media: Yolande Willink
Staff Assistent and Educatie: Gizing Khalandi, Aïsha Dingemans, Lisa Machielse
Communication: Mikki Pepels, Nicolet Pennekamp, Gemma Boon
Website and Design: Flora Hellemons, Gudule, Fierman, Nicolet Pennekamp, Oscar Wouterse
Photography and Video: Edwin Smits, Roy te Lintelo, Nadia Hagen, Edwin Smits, Sophie Verstappen, Rudy Betorina, Urban Studio, Studio-H, Marina Provatidou, Olivier Jansen
Exhibition Design: St Lucas College
Tour guides: Arie Rommers, HannaH Bossers, Ingrid Berleau, Cris Copini, Agnes van Dijk, Katja van der Eijnden, Gera Le Mair, Mirjam van der Meij, Peter Soudant
Regular volunteers: Adinda Snelderwaard, Cris Copini, Carla de Cuijper, Ralf Graf, Hans Hummel, Marjon Kool, Emire Korkmaz, Karolin de Kort, Dawid Kowalik, Arie Rommers, Alana van Son, Peter Soudant, Dylan van der Ven (stagiaire), Rutger (stagiaire), Kito van Pol (stagiaire)
Building Team and Light Design: De Fantasten and many others. And many, many volunteers!!
Nauwe co-“partners-in crime”: MAD emergent art center, Emmaus, Kobane, and others.
Manifestations is een inclusief event.

Curatoren en scouts:
» Erik-Jan Kamerbeek. Docent Fontys module ‘Entrepreneurship in the Creative Industry’ for graduates en jarenlange scout bij Manifestations. Kunstenaarsbegeleider.
» Janine Huizinga. Hoofd vakgroep Interactive Media Design KABK. Gerrit Rietveld Academie fotografie en audiovisuele vormgeving en theater, Creative Director bij Waag, Cultural Mapping project Universiteit van Central Lancashire in Groot-Brittannië, oprichter Creative Cooperative, medeoprichtster van de European Stree Design Challenge (jaarlijkse design competitie in Parijs tijdens het Futur en Seine festival). Janine heeft een uitgebreide ervaring als ontwerpdocent, aan de Gerrit Rietveld Academie, het HvA/ Media Lab in Amsterdam, de European Media Masters of Art van de HKU, het Sandberg Instituut en de Xiamen Universiteit Tan Kah Kee College in Xiamen, China. Op dit moment werkt zij ook als coach aan de HKU (Gaming and Interaction Design) en aan de TU/e-Next Nature in Eindhoven. Janine is tevens voorzitter van de deelregeling E-cultuur van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie. Voormalig bestuurslid Bits of Freedom.
» Agnes van Dijk. Modekunstenaar. Academy of Arts St. Joost. Oprichter Agnes van Dijk Fashion Art (2012). Genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs en S4Fashion Europe/Athens. Exposeerde recent in het Parktheater Eindhoven, International Theatre Centre Eindhoven, Manifestations, Fashion Tech Week New York, Menga Actua Impacta Barcelona.
» Bianca Runge. Beeldend kunstenaar, Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (nu ArtEZ) 1989-1994 Vrije Kunst, exposeert al 30 jaar van Kabinetten in de Vleeshal tot Manifestations, scoutte eerder voor Museum Le Secet, Bewaerschole, Willem3 en KULT Toonbeeld.
» Tom Haakman. Beeldend kunstenaar, HKU product designer 2021. Onderzoekt de samenhang met religie in onze technologische samenleving. Runner-up Young Talent award Manifestations.
Werkte aan de afstudeerexpo van HKU en in de voorbereiding van Days Ahead expositie. Exposeerde bij Manifestations, Object Rotterdam, Art in Oisterwijk, De Nijverheid en in de Grote Kerk Naarden.
» Wesley Hartogs. Creative Technologist, assistent docent aan de TU/e, docent Avans Hogeschool Communicatie en Multimedia in Den Bosch. Werkte al met ChatGPT voordat dit mainstream werd. Exposeerde eerder bij Manifestations en bij Design Museum Den Bosch met zijn Love Letter generator. Heeft een goede neus voor talent. “Ik help mensen en initieer projecten op het snijvlak van technologie, ontwerp en kunst. Dit verbind ik aan een maatschappelijke context.”
» Yolande Willink. Scout en curator voor PLANETART (GOGBOT en TECART): kunst en muziekprogramma (2014-2019) dat de BIS status kreeg. Graduate AKI (nu AKI ArtEZ) gemengde media in 1998. Exposeerde recent bij Möllerwerf en Manifestations.
» Aïsha Dingemans. Fashion Designer. Fontys Hogeschool of the Arts. Young Talent in 2023. Collecties: Fungi in Fashion en Dressed by Nature.
» Sebastiaan Schoonen. Audiovisual artworks, installations and performances. Young Talent in 2023. Presenteert op diverse festivals.
» Joan Bosveld, jong talent.
» Tim Nonnekes, jong talent.

Raad van Toezicht:
drs. G.J.W.M. Altena voorzitter (Stichting Pangea – voor maatschappij en cultuurkritiek)
drs. A.B.A.G. Rasing secretaris (Stichting Odeon – versterken van de culturele infrastructuur)
F.C. Manders (Hyperspace Instituut – Beroepsvereniging AR VR MR)
J.D. Huizenga (Head of Department Interactive/Media/Design at Royal Academy of Art, The Hague, Co-Founder European Street Design Challenge, vrml Waag society)
A. de Raad (Notary. Legal, MSX game pioneer)
Raad van Advies:
J. Wieringa (Zakelijk Leider Cultureel Centrum DOOR Dordrecht)
J. A. Lino (Designer / Professor Media, Interaction and Narration / Theme Leader Creative Economy Fontys, vrml zakelijk leider STRP festival, Designhuis)
J. Post (vrml directeur Philips, Rode Kruis, voorzitter KvK Amsterdam)

Geverifieerd door ExactMetrics